Asukkaille

Oikeudet ja velvollisuudet

Oikeudet ja velvollisuudet

Tutkiskele ihmisoikeuksia ja selvitä, mitkä ovat lasten ja nuorten oikeudet yhteiskunnassa. Löydät lisäksi tietoa velvollisuuksistasi Suomen kansalaisena, asevelvollisuudesta ja rikosoikeudesta.

Ihmisoikeudet
Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle, ovat kaikilla samat ja määritelty ja turvattu kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Kaikkialla ne eivät kuitenkaan toteudu tasapuolisesti.

YK:n jäsenvaltiot ovat luvanneet yhdessä edistää ihmisoikeuksien kunnioittamista kansainvälisesti. Tiesitkö, että ihmisoikeuksista on olemassa yleismaailmallinen julistus?

Amnesty Internationalin kotisivuilla voit lukea Suomen hallituksen vahvistaman käännöksen ihmisoikeuksien yleismaailmallisesta julistuksesta. Lisää mielenkiintoista tietoa ihmisoikeuksista löydät linkkejä klikkaamalla.

Jokaisen kuuluu suojella ihmisoikeuksia!

Amnesty International
Ihmisoikeudet.net
Ihmisoikeusliitto
YK-liitto

Lasten ja nuorten oikeudet
Allianssi
Kynnys ry
Lapsen oikeuksien sopimus (Unicef)
MLL - Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Nuorten oikeudet (MLL)
Pelastakaa Lapset ry

Vaikuttaminen on oikeutesi!

Suomen kansalaisen perusoikeuksiin kuuluu oikeus vaikuttaa. Vaikuttamiskanavia ja -muotoja on useita. Asutpa missäpäin Suomea tahansa löydät varmasti oman vaikuttamiskeinosi. Tässä etsintätyössä sinua auttaa mm. Allianssi, jonka nettisivuille on koottu pitkä lista vaikuttamiseen liittyviä linkkejä.

Ja muista, että vain osallistumalla voit vaikuttaa!

Allianssi
Kansanvalta.fi
Nuoret Vaikuttajat ry
Ota kantaa – Keskustelukanava
The European Youth Forum
Vaikuttamisen kanava Valtikka

Asevelvollisuus
Aseistakieltäytyjäliitto
Kelalta saat sotilasavustusta
Puolustusvoimat
Siviilipalveluskeskus
Suomen Rauhanliitto

Rikosoikeus ja oikeusapu
15-vuotiaana alkaa rikosoikeudellinen vastuu, mutta 15-vuotiaasta nuorempikin on vastuussa vahingosta, jonka on itse aiheuttanut. Oikeudellisissa ongelmissa voimme Suomen kansalaisina ja Suomessa asuvina henkilöinä saada oikeusapua.

Älä hyväksy itseesi kohdistuvaa kiusaamista tai väkivaltaa! Tukea asiassa saat keskustelemalla asiasta vanhempiesi, opettajasi, nuorisotyöntekijän tai poliisin kanssa. Erityisesti nuoria poliisi neuvoo ja auttaa mielellään eri tilanteissa. Älä epäröi kääntyä heidän puoleensa!

Poliisin nettisivut tarjoavat monipuolisen paketin neuvoja nuorille. Lue niin tiedät mitä eroa on kiusamisella ja tönimisellä, näpistelyllä ja ryöstöllä rikosoikeudessa ja ole selvillä seuraamuksista. Löydät neuvoja myös väkivallalta suojautumiseen.

Oikeusapu (Oikeuslaitos)
Oikeusministeriö
Poliisi