Asukkaille

Nukke- ja lelumuseo Suruttoman ystävät Ry

Toiminta-ajatus

Nukke- ja lelumuseo Suruton on nyt avoinna Savonlinnan Linnankadulla matkailuvirtojen keskiössä. Kuvaamataidonopettaja Käpy Taruksen vuodesta 1986 saakka kartuttama noin 3 000 nuken ja lelun kokoelma muodostaa uuden erikoismuseon arvokkaan ja mielenkiintoisen sisällön.

Museon ylläpitäjäksi ja taustayhteisöksi vuonna 2010 perustettu Nukke- ja lelumuseo Suruttoman Ystävät ry avasi museon kesäkuun alussa 2011 kaupungin omistamassa Saima-talossa, Linnankatu 11. Nukkemuseo Surutonhan oli toiminut aikaisemmin Kasinonsaarella Suruton huvilassa ja oli sen jälkeen neljä vuotta varastoituna Turussa.

Ensimmäisenä kesänä museoon tutustui 3 803 ihmistä, joista lapsia oli neljännes. Museossa käyneet puhuivat monia vieraita kieliä, joista yleisin oli venäjä. Erityisesti venäläisiltä vierailta tuli paljon kiitoksia ja ihastunutta palautetta. Monet kävijät löysivät sieltä oman nukkensa, joten vanhemmillekin ihmisille käynnistä muodostui aikamatka lapsuuteen. Museo kertoo lelujen ja leikin historiasta, niiden muuttumisesta yli sadan vuoden aikana. Vaikka nuket ja lelut muuttuvat, leikki on ja pysyy.

Kaksi uutuusnäyttelyä Nukke- ja lelumuseo Suruttomassa

Savonlinnassa Nukke- ja lelumuseo Suruttomassa on vuonna 2014 kaksi uutuusnäyttelyä. Alakerrassa on kuvaamataidonlehtori Käpy Taruksen kokoelmasta perusnäyttelyn lisäksi isossa kulmavitriinissä savonlinnalaisten leluja kaupungin 375-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.  Lelut ovat viime vuosisadalta, mutta on joukossa pari nukkea 1800-luvun lopultakin.

Yläkerran vaihtuvan teemanäyttelyn aiheena on ”Vauvoja, vauvoja”. Vanhimmat vauvanuket Taruksen kokoelmasta ovat 1900-luvun alkupuolelta ja nuorimmat 2000-luvulta. Esillä on toinen toistaan somempia eurooppalaisia ja amerikkalaisia vauvanukkeja.

Ensi kerran on esillä myös Nukke- ja lelumuseo Suruttoman Ystävien omasta kokoelmasta ruotsalaiset nukenvaunut 1800-luvun lopulta, maamme neuvoloissa viime vuosisadan alkukymmeninä käytetty neuvolavaaka, nukkeja sekä Savonlinnan pääterveysaseman neuvolan lahjoittamat nuket Pirkko ja Aimo, joilla on opetettu vielä 1980-luvulla äitejä vauvojensa oikeaan käsittelyyn ja hoitoon. 

Nukke- ja lelumuseo Suruttoman Ystävät järjesti viime vuoden lopulla Etelä-Savon taidetoimikunnalta saamansa apurahan turvin avoimen suunnittelukilpialun museon nimikkolelun aikaan saamiseksi. Empaattisen, ekologisen ja edullisen ehdotuksen teki 16 osanottajaa, joista voittajaksi valittiin savonlinnalaisen opiskelijan Noora Pennasen ”Norppa”. Nimikkolelu on tuotteistettu myyntikuntoon museon omin voimin ja ”Norppa Nuu” -nimen saanutta nimikkolelua on saatavissa museopuodista, kun museo avautuu kesäksi.

Pääsyliput ovat aikuisilta 6 euroa, alle 12-vuotiailta lapsilta ja tyhmissä tulevilta koululaisilta ja opiskelijoilta 2.50 euroa ja alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Museo on avoinna 15.5.-15.9. klo 11-17 (sulj. 20.-22.6.) ja ryhmiä otetaan vastaan muinakin aikoina kun soitatte  puh 040-760 5434 tai sähköpostilla nukkemuseo.suruton@live.fi.

www.nukkemuseo.fi ja www.facebook.com/nukkemuseo

 

KOTISIVUT